Biserica romano-catolica Baratia - Sancta Maria Gratiarum Afisari: 385
Categorie: SERVICII DIVERSE >> Biserici si lacasuri de cult Vizitatori: 2803
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Baratiei, nr. 27, sector 3,
-------------------------
Phone: Telefon
  0213110809
-------------------------
Web: Internet
  email:
  site: www.arcb.ro

 
Istoricul Bisericii Baratia  
Detalii

Călugării franciscani bulgari ridicaseră în sec. XVII-lea pe locul actualei biserici o biserică din lemn. În anul 1716 voievodul Ștefan Cantacuzino promisese secretarului său, Giovanni Del Chiaro, că va repara "bisericuța de lemn a catolicilor ce stă să cadă". Ștefan Cantacuzino a fost însă nevoit să abdice în același an.

 În cartea "Istoria fondărei orașului București", de Dimitrie Papazoglu, există următoarea informație: Bărăția sau Biserica Catolicilor s-a fondat de un italian, anume Delcioaro, în vremea lui Ștefan Vodă Cantacuzino, cu berat de la Poarta Otomană, și de aceea i s-a pus numele de Bărăție, adică document, autorizație. [1]

Reparația bisericii a fost efectuată din contribuția financiară a împăratului Leopold I, care a donat în acest scop suma de 1.500 ducați de aur. La aceasta s-a adăugat contribuția voievodului Nicolae Mavrocordat, care a donat 280 de ducați de aur. În timpul incendiului din 1847 biserica a fost grav afectată. Reconstrucția s-a făcut prin efortul financiar al casei imperiale de la Viena, care a donat suma de 4.000 guldeni. Forma actuală a bisericii datează din anul 1848.

 În lucrarea sa referitoare la situația religioasă din România, arhiepiscopul Raymund Netzhammer notează: "Complexul Bărația datează din anul 1848, deoarece în 1847 un foc devastator a mistuit atât biserica cât și turnul". Clopotul cel mare al bisericii datează din anul 1855 și a fost realizat pe cheltuiala împăratului Franz Josef.

În anul 1948 cea mai mare parte a complexului a fost confiscată de autoritățile comuniste.

Biserica Bărăţiei şi Turnul Bărăţia au fost renovate în anul 1952. În anul 1979, s-a făcut restaurarea casei parohiale şi a Turnului Bărăţiei. În lunile martie aprilie 1999, au fost renovate faţada şi capela bisericii.

  • În cadrul parohiei funcţionează în curtea bisericii un dispensar medical cu farmacie şi o staţie socială. De asemenea, există o grădiniţă, cu trei grupe, cu 75 de copii.
 
Galerie foto (2)
[Image #1] [Image #2]
 
Biserici parohii  |  Biserici si lacasuri de cult  |  Clopote biserici  |  Lacasuri de cult  |  Lemn foc  |  Turnul bisericii   | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.