Biserica Bucur Ciobanul - Sf. Atanasie si Chiril Afisari: 3485
Categorie: SERVICII DIVERSE >> Biserici si lacasuri de cult Vizitatori: 1604
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Radu Voda, nr. 33, sector 4,
-------------------------
Phone: Telefon
  0761141616
-------------------------
Web: Internet
  email: bisericabucur@gmail.com
  site:

 
Informatii din istoria Bisericii Bucur Ciobanul  
Detalii  video  

INFORMATII REFERITOARE LA VECHIMEA BISERICII

 Cu prilejul lucrarilor de înlocuire a lespezilor de piatra ale scarii centrale (la aproximativ 2 metri sub cota 0), pe colina bisericii noastre a fost descoperita o scara formata din 3 trepte de piatra.

 Consideram ca treptele descoperite acum pot fi ale unei biserici din 1416, biserica ce a fost construita cu 2 metri mai jos decât biserica actuala, deoarece:

 1. Pisania bisericii, (alcatuita la 1898 de catre preotul Grigorie Musceleanu si asezata între lespezile de piatra din biserica), mentioneaza construirea, la 1416, de catre domnitorul Mircea cel Batrân a primei biserici din zidarie, pe locul unei biserici mai vechi, din lemn (zisa: „a ciobanului Bucur”).

 2. Documentele istorice consemneaza înaltarea, la 1595, de catre ostasii turci, condusi de Sinan Pasa, cu 2 metri a colinei bisericii noastre (constituind asa-numita „falanga de aparare a oastei lui Sinan Pasa împotriva ostii lui Mihai Viteazul”). Studiile efectuate pentru consolidarea si restaurarea bisericii au confirmat faptul ca ultimii 2 m. din pamântul de pe colina bisericii este umplutura, care contine si resturi de caramizi (probabil tot ale bisericii din 1416).

 3. Monahii Manastirii Radu-Voda au reconstruit biserica între 1632-1645 (în timpul egumenului Atanasie – de la care avem ca ocrotitori ai bisericii pe Sfintii Atanasie si Chiril), pe fundatiile ei mai vechi.

 4 Adâncimea fundatiilor bisericii este de cel putin 3,33 m., iar înaltimea zidurilor de doar 4,75 m.. Existenta unor asemenea fundatii nu ar fi fost necesara pentru o constructie atât de joasa. Singura explicatie a acestui fapt putând fi existenta zidurilor bisericii din 1416.

 5. Sub fereastra Sfântului Altar, la 2,5 m. exista un arc (caramizi asezate în plan vertical), ce poate fi al ferestrei bisericii din 1416

 6. Exista un zid medieval, din piatra de cariera, cu arce frânte, spre rasaritul colinei, sub nivelul actual al pamântului. Daca acest zid ar fi fost construit pentru sustinerea pamântului, nu ar fi avut arce. Ele confirma faptul ca nivelul pamântului a fost înaltat de-a lungul timpului cu 2 metri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Galerie foto (2)
[Image #1] [Image #2]
Prezentare video