Biserica Armeana (Armeneasca) Afisari: 381
Categorie: SERVICII DIVERSE >> Biserici si lacasuri de cult Vizitatori: 1411
SUMAR
-------------------------
Istoric (1)
-------------------------
 
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Bd. Carol I, nr. 43, sector 2,
-------------------------
Phone: Telefon
  0213140208
-------------------------
Web: Internet
  email:
  site:

 
Istoric  
Detalii

    Biserica apostolică armeană reprezintă biserica naţională a poporului armean, care vieţuieşte din cele mai vechi timpuri în ţinutul dintre Munţii Caucaz, Marea Caspică şi Marea Neagră.

Primele lăcaşuri de rugăciune ale armenilor din Bucureşti, au fost ridicate pe la 1581-1629 şi apoi  la 1743-şi 1781, cu sprijinul material al urmaşilor primului ctitor Harutin Amira Hovviant.

În anul 1911, s-a pus temelia bisericii actuale. Planurile au fost semnate de arhitectul Dimitrie Maimarolu şi de arhitectul de origine armeană Grigore C. Cerchez, având ca model catedrala de la Vagharšapat - Ečmiadzin din Armenia.  Construcţia a fost terminată la 6 septembrie 1915.

Complexul religios şi social-cultural al comunităţii armene este compus dintr-o impunătoare biserică, reşedinţa episcopală, biblioteca armeană şi muzeul eparhial, o casă de cultură, o grădiniţă şi sediul Uniunii Armenilor din România.

Biserica (30x15 m) are un plan bazilical trinavat, combinat cu o cruce greacă înscrisă; este acoperit cu o boltă în leagăn, cu arce dublouri. O turlă mare, cu 12 laturi, se înălţă peste naos, prin intermediul arcelor ce se descarcă pe 4 piloni din zid.

Turnul clopotniţă cu 2 niveluri de arcade este situat în axul bisericii, peste pridvorul deschis, pe plan patrat.

În interior, pictorul Bassano a realizat tablouri independente, de dimensiuni mari, pe pereţii laterali ai navei, ca şi pe semicalota sferică ce acoperă altarul deschis, fără tâmplă. În 1971, pictorul Eugen Profeta a restaurat pictura murală.

 
 
Galerie foto (15)
[Image #1] [Image #2] [Image #3] [Image #4] [Image #5] [Image #6] [Image #7] [Image #8] [Image #9] [Image #10] [Image #11] [Image #12] [Image #13] [Image #14] [Image #15]
 
Biserici parohii  |  Biserici si lacasuri de cult  |  Clopote biserici  |  Dimensiuni model  |  Lacasuri de cult  |  Nu are sediul social  |  Sediul social  |  Turnul bisericii   | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.