Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) Afisari: 58223
Categorie: SERVICII PUBLICE >> Ministere si institutii de interes public Vizitatori: 21322
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Constantin Nacu , nr. 3, sector 2,
-------------------------
Phone: Telefon
  0219782; 0374554265; 0213124365
-------------------------
Web: Internet
  email: anre@anre.ro
  site: www.anre.ro

 
Regulament masurare gaze naturale  
Detalii  

REGULAMENTUL DE MASURAREA CANTITATILOR DE GAZE NATURALE TRANZACTIONATE IN ROMANIA

 

Conform dispozitiilor art. 17 lit. g) din Legea gazelor nr. 351/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, titularii de licente din sectorul gazelor naturale au obligatia de a lua toate masurile necesare in vederea trecerii la masurarea cantitatilor de gaze naturale in unitati de energie, astfel incat, de la data de 1 iulie 2008, facturarea cantitatilor de gaze naturale sa se faca in baza energiei continute de acestea.

In acest sens, ANRE a emis Ordinul nr. 56/2008 prin care s-a aprobat Metodologia pentru trecerea de la facturarea cantitatilor de gaze naturale in unitati volumetrice la facturarea in unitati de energie.

Intrarea in vigoare, la data de 1 iulie 2008, a Ordinului ANRE nr. 62/2008 privind aprobarea Regulamentului de masurare a cantitatilor de gaze naturale tranzactionate in Romania, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 489 din 1 iulie 2008, prin care a fost reglementata conversia cantitatilor de gaze naturale in unitati de energie, a completat si inchis cercul reglementarilor destinate punerii in aplicare a prevederilor din Legea gazelor.

 

Regulamentul are menirea de a stabili conditiile de masurare si de conversie in unitati de energie a cantitatilor de gaze naturale vehiculate in Romania.

 Conform Regulamentului, sistemele/mijloacele de masurare a gazelor naturale utilizate trebuie sa corespunda parametrilor de curgere (viteza, debit, presiune, temperatura, numar Reynolds), de calitate a gazelor naturale masurate si de mediu in care acestea sunt montate.     

 

Pentru gazele naturale masurate pe piata gazelor naturale din Romania este obligatorie conversia volumelor masurate in conditii de lucru la conditii de baza. Conditiile de baza sunt p = 1,01325 bar si T = 288,15 K.

Temperatura de combustie pentru determinarea compozitiei chimice a gazelor naturale este de 15°C.  

Trecerea la alte conditii de baza pentru conversia volumelor masurate in conditii de lucru, respectiv p = 1,01325 bar, T = 273,15 K si temperatura de combustie pentru determinarea compozitiei chimice a gazelor naturale de 25°C, se va face ulterior, la un termen precizat de ANRE in urma consultarilor cu operatorii din sectorul gazelor naturale.     

 

In ceea ce priveste dreptul de proprietate asupra sistemelor/mijloacelor de masurare a gazelor naturale, Regulamentul prevede ca acestea sunt in proprietatea titularului autorizatiei de functionare/licenta care preda gazele naturale, respectiv producatorii, operatorii de inmagazinare, de transport si de distributie de gaze naturale, proprietarul/operatorul punctelor de predare/preluare comerciala a gazelor naturale urmand a allege echipamentul de masurare in functie de domeniul de debit si de parametrii de livrare.     

 

Conversia volumelor de gaze naturale in unitati de energie se face aplicand formula:

E = V(b) x H(s)    unde:    E - energia gazelor naturale - kWh;    V(b) - volumul corectat (volumul masurat in conditii de baza) - mc;    H(s) - puterea calorifica superioara la temperatura de combustie de 15°C - kWh/mc.

 

Puterea calorifica este un parametru de calitate a gazelor naturale.Puterea calorifica a gazelor naturale nu este un parametru constant, acesta fiind diferit in functie de sursa de provenienta a acestora (campul de productie interna, import, amestecul realizat pe un anumit tronson din Sistemul National de Transport gaze naturale).

 

Puterea calorifica superioara (Hs) reprezinta cantitatea de caldura care se elibereaza prin arderea completa in aer a unei cantitati specificate de gaz, astfel incat presiunea la care are loc reactia sa ramana constanta si toti produsii de ardere sa fie adusi la aceeasi temperatura specificata ca si reactantii, toti acesti produsi fiind in stare gazoasa cu exceptia apei formata prin combustie, care este condensata la starea lichida la temperatura mai sus mentionata.

 

 Aparatele utilizate la determinarea puterii calorifice superioare a gazelor naturale se numesc cromatografe si ele trebuie sa indeplineasca toate prevederile legale in vigoare (marcaj CE/aprobare de model, verificare in termen etc.).

 

Determinarea puterii calorifice superioare este obligatia agentului economic care preda gazele naturale, in punctele de intrare in zona de calitate a gazelor (ZCG). ZCG reprezinta zona pentru care calitatea gazelor naturale se considera omogena si constanta pentru o perioada determinata de timp, alimentata prin una sau mai multe SRM-uri, noduri tehnologice sau panouri de masurare, din SNT sau de la producatori. Variatia puterii calorifice superioare in cadrul unei ZCG nu poate fi mai mare de ±2%.

 

In situatia in care se constata depasirea acestei limite, se procedeaza la reconfigurarea zonei de calitate respective.

Regulamentul precizeaza, in mod explicit explicit, obligativitatea agentilor economici din sectorul gazelor naturale de a utiliza in scopul determinarii puterii calorifice superioare a gazelor naturale numai aparate care detin marcaje CE sau dupa caz, aprobare de model eliberata de Biroul Roman de Metrologie Legala.

 

Conform prevederilor art. 85 din Regulament, pentru calculul energiei gazelor naturale livrate, determinarea puterii calorifice superioare se face cu ajutorul cromatografelor.

 

Determinarea puterii calorifice superioare este obligatia agentului economic care preda gazele naturale, in punctele de intrare in zona de calitate a gazelor. In consecinta, puterea calorifica a gazelor naturale este determinata de catre operatorul Sistemului National de Transport al gazelor naturale sau de catre producatorii de gaze naturale dupa caz. Periodic, operatorii sistemelor de distributie efectueaza, cu ajutorul gazcromatografelor proprii, verificari ale valorilor puterii calorifica determinate de catre operatorul Sistemului National de Transport a gazelor naturale sau de catre producatorii de gaze naturale.

 

Operatorii licentiati pentru distributia gazelor naturale au obligatia de a publica pe pagina proprie de internet valorile puterilor calorifice superioare H(s) corespunzatoare fiecarei localitati pentru care detin licenta de distributie a gazelor naturale. De asemenea, furnizorii au obligatia de a asigura comunicarea catre consumatorii lor a informatiilor legate de accizarea gazelor naturale.

 

Reclamatiile si divergentele care pot aparea intre parti in legatura cu masurarea se fac pentru consumurile inregistrate in ultimele 3 luni calendaristice.  Reclamantul are dreptul de a asista la efectuarea expertizei metrologice in baza unei cereri scrise.

Pentru a se asigura obiectivitatea si neutralitatea rezultatului verificarii metrologice, expertizarea sistemului/mijlocului de masurare va fi efectuata intr-un laborator autorizat de o terta parte, agreat de parti, sau in laboratorul operatorului licentiat de furnizare/distributie de gaze naturale, in prezenta reprezentantului imputernicit al directiei regionale de metrologie legala.

 

La finalul expertizei se vor intocmi documente doveditoare (proces-verbal de analiza, buletine de verificare metrologica, fise de masurare etc.) in conformitate cu procedurile de lucru aprobate ale laboratorului. Documentele doveditoare vor preciza in mod expres rezultatul de tip "admis" sau "respins".

 

Daca rezultatul verificarii este "admis" (deci reclamatia nu a fost intemeiata), reclamantul suporta cheltuielile aferente inlocuirii si verificarii metrologice a aparatului, iar facturarea consumului se face conform citirilor lunare.

 

In cazul in care sistemul/mijlocul de masurare supus expertizei, desi inregistreaza corect consumul, nu are verificarea metrologica periodica conform legislatiei in vigoare, cheltuielile vor fi suportate de operatorul licentiat de furnizare/distributie de gaze naturale care exploateaza echipamentul respectiv.

 Daca rezultatul verificarii metrologice a contorului este "respins", cheltuielile aferente inlocuirii si expertizei metrologice sunt suportate de operatorul licentiat de furnizare/distributie de gaze naturale care exploateaza echipamentul respectiv.

 

Atunci cand sistemul/mijlocul de masurare a fost declarat "respins" pentru motive precum zgomote in functionare, aspect, cadere de presiune etc., dar erorile de masurare se incadreaza in limitele maxime admise de legislatia metrologica in vigoare, nu se face recalculare.

 In schimb, atunci cand sistemul/mijlocul de masurare a fost declarat "respins", dar erorile de masurare nu se incadreaza in limitele maxime admise de legislatia metrologica in vigoare, se face recalcularea consumului pentru perioada reclamata de beneficiar, dar nu mai mult de 3 luni de la data inregistrarii reclamatiei

 Conform Regulamentului, reclamatiile beneficiarilor cu privire la valoarea puterii calorifice utilizate la facturare se pot face in termen de maximum doua luni de la data primirii facturii iat furnizorii au obligatia de a raspunde consumatorilor in termen de 15 zile lucratoare, prin punerea la dispozitie a datelor utilizate pentru determinarea puterii calorifice superioare pentru ZCG respectiva, pentru perioada precizata in factura, insotite de o explicatie referitoare la modul de calcul al puterii calorifice superioare.

 
Galerie foto (1)
[Image #1]
 
energia qi  |  Absorbant natural  |  Acces informatii interes public  |  Acces informatii interes public lege  |  Accesul la retelele de energie electrica  |  Accizarea gazelor naturale  |  Act juridic  |  Actul de proprietate al imobilului  |  Afisare ora, data  |  Agenti economici  |  Alimentare electrica  |  Alimentarea electrica  |  Analiza de caz  |  Analiza piata  |  Analiza sistemului masurare  |  Aparare drepturi fundamentale persoane  |  Apararea drepturilor   |  Apararea drepturilor fundamentale ale omului  |  Aparate bar  |  Aparate de masurare   |  Asigurarea constructiilor  |  Asigurarea locuintelor  |  Asigurarii de bunuri ä¹âŸi persoane  |  Autoritatea nationala reglementare gazelor naturale a.n.r.g.n  |  Autorizare electricieni anre  |  Autorizare gaze  |  Autorizare gaze naturale  |  Autorizatii de construire   |  Autorizatii functionare  |  Autorizatii functionare persoane juridice  |  Autorizatii gaze naturale anre  |  Autorizatii mediu  |  Autorizatii transport  |  Aviz tehnic racordare retele electrice  |  Banda de frecventa  |  Biroul roman metrologie legala  |  Calitate de exceptie  |  Calitatea energiei electrice anre  |  Caracter juridic  |  Cauze ce intra sub incidenta   |  Clauze contractuale  |  Cod postal  |  Conducte legatura  |  Conform contractului  |  Constitutia romaniei  |  Constitutia romaniei:  |  Consum mic de energie  |  Consumatori casnici energie electrica  |  Consumatori energie electrica contractare  |  Consumatori energie electrica racordare  |  Consumului de timp  |  Consumului energetic  |  Contor electric   |  Contract furnizare energie electrica  |  Control tensiune  |  Conventia partilor   |  Conversia volumelor gaze naturale  |  Costuri mentenanta  |  Costuri de transport  |  Cromatografe gaze  |  Cursuri autorizate   |  Cursuri de formare profesionala  |  Cursuri electrician  |  Cursuri formare profesionala  |  Cursuri internet  |  Data efectuarii comenzii  |  Datele de identificare   |  Decizia de cumparare  |  Decizii modificare suspendare incetare  |  Decontarea energiei electrice consumate  |  Dezvoltarea retelei  |  Dispozitii plata  |  Distributie gaze tehnologice  |  Domeniul apararea drepturilor omului  |  Domeniul drepturilor omului  |  Domeniul juridic  |  Dreptul contractelor  |  Dreptul de folosinta  |  Dreptul de folosinta al spatiului  |  Dreptul de proprietate  |  Dreptul de servitute  |  Drepturile consumatorului energie electrica  |  Drepturile consumatorului gaze naturale  |  Echipamente electrice  |  Echipamente joasa tensiune  |  Echipamente retea  |  Echipamente siguranta  |  Echipamente tehnologice  |  Economie energie  |  Elaborarea documentatiei  |  Electrician autorizat  |  Electrician autorizat anre  |  Electrician cursuri  |  Electroenergetic   |  Elemente legatura  |  Elemente racordare  |  Elemente retea  |  Evidenta personalului  |  Exploatare economica copii  |  Extindere circuite electrice  |  Facturarea cantitatilor de gaze naturale  |  Fisa furnizorului  |  Fiselor de post   |  Formare profesionala  |  Furnizare energie electrica  |  Furnizare energiei electrice tarife  |  Furnizor gaze naturale  |  Furnizorul de energie electrica  |  Generatoare electrice  |  Generatoare tehnologice  |  Generatoare uz general  |  Grup masurare energie electrica  |  Grupuri generatoare energie electrica  |  Identitate web  |  In vederea modificarii   |  Incadrarea personalului  |  Incidenta legislatiei  |  Informatii clienti  |  Infractiunea furt energie electrica  |  Infractiuni prevazute in codul penal   |  Instalatii complete  |  Instalatii electrice de joasa tensiune  |  Instalatii electrice interioare  |  Instalatii electrice locuinte  |  Instalatii tehnologice  |  Instalatiile aferente  |  Instalatiile electrice  |  Institutii de interes public  |  Intarziere plati  |  Internet mare viteza  |  Intreruperea energiei electrice neplata  |  Legislatia in vigoare  |  Legitimatii electrician autorizat anre  |  Limitele proprietatii  |  Lucrari instalatii electrice  |  Management documente  |  Management financiar  |  Marcaj presiune  |  Mentenanta domeniul electric  |  Mentenanta retele  |  Ministere si institutii de interes public  |  Modificare a datelor  |  Modificarea fiselor de post   |  Notar imobil dobandire mostenire  |  Nu are sediul social  |  Obligatiile consumatorului energie electrica  |  Obligatiile consumatorului gaze naturale  |  Obtinerea avizelor de functionare  |  Operatorii economici   |  Operatorii economici sectorul energiei electrice  |  Pagina web   |  Pana energie  |  Parametrii de functionare  |  Perioada medie   |  Piata gazelor naturale din romania  |  Planul de amplasament si delimitare   |  Planul de incadrare in zona   |  Plombele metrologice capacul borne  |  Presiune de functionare   |  Presiunea apei  |  Proiectarea documentatiei  |  Propunerea de solutie  |  Protectia datelor   |  Protectia drepturilor de proprietate   |  Protectia drepturilor omului constitutie  |  Protectia persoane  |  Protectie a consumatorilor  |  Protectie termica  |  Punerea in functiune   |  Punerea sub tensiune a instalatiilor electrice  |  Putere electrica instalata  |  Putere maxima  |  Racordarea locuintelor individuale retea electrica  |  Racordarea utilizatorilor retelele electrice  |  Raport impact mediu)  |  Raspuns in frecventa  |  Registrul comertului  |  Regulament furnizare energie electrica  |  Regulament masurare gaze naturale  |  Relatii contractuale   |  Respectarea reglementarilor legale  |  Retea electrica  |  Retea electrica de interes public  |  Retea electrica distributie blocuri  |  Retea electrica joasa tensiune  |  Reteaua electrica  |  Reteaua proprie de distributie   |  Retele de conducte  |  Retele electrice  |  Rezultate 24 de ore  |  Salariul de baza  |  Schema electrica  |  Schita terenului  |  Sectorul public   |  Sediul social  |  Servicii birou  |  Serviciu gratuit  |  Serviciul roman informatii  |  Servitute asupra terenurilor drepturi  |  Siguranta in utilizare  |  Sistem informatii  |  Sistemele achizitionate  |  Sistemul de logistica  |  Sistemul de management  |  Sistemul national transport gaze naturale  |  Societatea comerciala distributie furnizare energiei electrice electrica  |  Solutii joasa tensiune  |  Solutii medie tensiune  |  Solutiile furnizate  |  Studiu impact  |  Studiu individual  |  Sursa energie  |  Tarif social energie electrica  |  Tematica cursurilor  |  Temperatura apei   |  Temperatura combustie gaze naturale  |  Temperatura de lucru  |  Tensiune de alimentare  |  Tensiunea de alimentare  |  Titlu de proprietate  |  Toata suprafata  |  Transport aparate  |  Transport bunuri  |  Transport distributie gaze naturale  |  Transport echipamente  |  Transport expres  |  Transport national  |  Transport public local  |  Unitatea de suprafata  |  Urmarirea lucrarilor  |  Utilizatori casnici  |  Utilizatorilor casnici  |  Valorificarea si apararea drepturilor  |  Verificare metrologica aparate masurare debite gaze naturale  |  Verificari metrologice  |  Viteza de aer  |  Zile calendaristice  |  Zile lucratoare  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.