SIBEX STOCK EXCHANGE Afisari: 121
Categorie: AFACERI >> Burse si brokeri Vizitatori: 73
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Bd. G-ral Gheorghe Magheru, nr. 27, et. 1, apt. 14, sector 1,
-------------------------
Phone: Telefon
  0212600282; 0213152204; 0728887567
-------------------------
Web: Internet
  email: officebucuresti@sibex.ro
  site: www.sibex.ro

 
Ce este un CFD?  
Detalii  

Contractele Financiare pentru Diferenta, denumite prescurtat CFD (contract for difference) sunt instrumente derivate diferite de contractele futures clasice şi constituie o alternativa de tranzacţionare pentru investitorii pe piata de capital.Un CFD este o înţelegere între un cumpărător şi un vânzător prin care acestia sunt de acord sa-si deconteze diferenta de valoare a unui activ între momentul initierii şi cel al lichidarii contractului. Acest instrument derivat beneficiaza de efect de levier (leverage). Levierul, implică la fel ca si in cazul contractelor futures, un nivel mai ridicat al riscului comparativ cu investirea directă în activul suport. CFD-urile permit investitorilor să ia poziţii long sau short ,iar, spre deosebire de contractele futures nu au o scadenţă fixă.Din acest punct de vedere Contractele FInanciare pe Diferenta se aseamana mai mult cu actiunile, singurele diferente fiind ca ele nu confera detinatorilor dreptul de vot si ca permit investitorilor tranzactionarea pretului respectivelor actiuni cu o investitie initiala mult mai mica decat pe piata spot (sunt tranzactii "in marja").

Caracteristicile de bază ale contractelor CFD la Sibex

 

Poziţiile Long şi Short:Spre deosebire de acţiuni, unde un investitor de obicei cumpără şi apoi vinde actiuni, prin contractele CFD se poate deschide direct o pozitie short (de vanzare) pentru a profita atat de scăderea preţurilor cat si de cresterea lor. Tranzactionarea unui contract CFD implica deschiderea a 2 pozitii: una long (cumparatorul) si una short (vanzatorul).

Compensarea zilnică:In timpul sesiunii de tranzacţionare, toate poziţiile deschise pe un contract CFD sunt marcate la piaţă de catre CRC dupa aceleasi principii ca si in cazul contractelor futures. In situatia in care, datorita variatiei de pret, o pozitie CFD reevaluata conduce la diminuarea sumei din cont sub nivelul marjei solicitate, investitorul respectiv se afla in situatia de "apel in marja" si trebuie sa completeze suma din cont cu diferenta pana la nivelul unei marje complete.

Scadenţa:Contractele CFD nu expiră. Singura posibilitate de a închide o poziţie este de a efectua o tranzacţie de sens invers pe acel contract. Exista totusi situatii in care toate pozitiile deschise sunt lichidate automat de catre Casa Romana de Compensatie atunci cand activul suport al CFD este retras de la tranzactionare, cand acel CFD nu mai indeplineste conditiile de mentinere la tranzactionare sau cand emitentul actiunii suport desfasoara operatiuni corporative de genul splitarii, consolidarii, acordarii de actiuni gratuite sau alte drepturi.

Dreptul la dividende:In cazul in care emitentul actiunii suport pentru CFD distribuie dividende, fiecare poziţie CFD pe actiuni deschisă este ajustată astfel incat să reflecte aceleaşi efecte economice precum cele ale actiunii suport. Acest lucru înseamnă ca ori de câte ori are loc o acţiune de acordare a dividendelor, la Sibex ajustarile aferente se realizeaza prin decontare de fonduri (cumparatorii de CFD vor primi de la vanzatorii de CFD contravaloarea in cash a dividendelor).

Situaţiile de profit şi pierdere pe CFD

Tabelul de mai jos arată situaţiile de profit şi pierdere în tranzacţiile cu CFDTRANZACŢII PROFITABILETRANZACŢII NEPROFITABILECumperi ieftin - vinzi scumpCumperi scump - vinzi ieftinVinzi scump - cumperi ieftinVinzi ieftin - cumperi scump

LivrareaInvestitorii care detin pozitii deschise pe contracte CFD la Sibex nu pot opta pentru livrarea fizica a activului suport, lichidarea pozitiilor facandu-se prin decontare finala in fonduri la inchiderea pozitiei in piata.

Părţile unei tranzacţii CFDTranzacţia iniţială de a cumpăra (sau vinde) un contract CFD este denumită trazacţie de deschidere. Tranzacţia ulterioară de vanzare (sau cumpărare) de a anula o poziţie short sau long este denumita tranzacţie de închidere.După efectuarea tranzacţiilor, în relaţiile dintre parţile contractante se interpune Casa de Compensaţie care devine contraparte centrală pentru cumpărător şi vânzător. Acest proces, denumit novaţie, este instrumentul cheie pentru a gestiona riscul de contraparte.

Cum poate fi urmărita piata CFDContractele CFD sunt listate pe platforma de tranzactionare a Bursei din Sibiu alaturi de contractele futures. Ele vor fi vizibile in aceleasi ecrane ca si contractele futures. De asemenea, cotatiile in timp real CFD vor fi afisate si pe pagina www.sibex.ro.

MarjeleMarjele sunt concepute pentru a proteja stabilitatea financiară a pieţei. La tranzacţionarea CFD apare o obligaţie faţă de contraparte si implicit riscul unei pierderi, deoarece preţul poate să se modifice împotriva investitorului.Marja este o garantie care garantează că investitorul isi va putea onora obligaţiile in momentul lichidarii contractului. În timp ce Casa Romana de Compensaţie calculează marjele pentru toti intermediarii, este datoria acestora din urma sa colecteze de la clienti aceste garantii pentru pozitiile deschise pe piata CFD. Principiul de functionare a marjelor este identic cu cel valabil pentru contractele futures. Marjele pentru CFD vor acoperi cel putin o variatie maxima zilnica admisa pentru activul suport, iar intermediarii pot sa perceapa clientilor marje mai mari.În plus fata de marjele iniţiale depuse, o modificare adversă a preţului pe piaţă trebuie acoperită cu sume cash suplimentare in mod similar cu mecanismul aplicat pe piata futures. Nerespectarea apelului în marjă poate duce la închiderea forţată a poziţiilor.

CashflowSpre deosebire de alte forme de derivate, (opţiuni şi futures), cashflow-urile, precum costul deţinerii investiţiei şi dividendele nu sunt reflectate în preţul CFD . în schimb cashflow-urile sunt platite în timp ce poziţia este deschisă permiţând CFD să urmărească preţul activului suport, decât să tranzacţioneze cu discount sau primă, aşa cum poate fi cazul contractelor futures.CFD-urile au diferite forme distincte de cashflow care afectează deţinătorii de poziţii deschise:

  • - Prima(dobanda) per contract ("contract interest" - o plată efectuată de către deţinătorul poziţiei long în favoarea deţinătorului de poziţie short, valoarea acesteia fiind stabilita de catre bursa)
  • - Comisionul pe contract (fix indiferent de valoarea contractului si identic cu cel aferent contractelor futures)
  • - Cashflow-ul dividend (se deconteaza la data ex-dividend din conturile vanzatorilor catre conturile cumparatorilor de CFD)
  • - Franking Credit Cashflow (pentru CFD de capital)

Costul de finantare al CFDContract Interest (Dobânda per Contract) - este plătita zilnic de către deţinătorii de poziţii long şi încasata de deţinătorii de poziţii short. Dobanda care trebuie plătita vinerea o va include si pe aferenta celor 2 zile de weekend (sâmbătă şi duminică). Rata Dobânzii per Contract este stabilita de catre bursa fiind de obicei legata de rata dobanzii de referinta si este modificată ori de câte ori este modificată rata dobanzii de referinţă. CRC o calculeaza zilnic la sfarsitul sedintei de tranzactionare.Comisionul de tranzactionare este comisionul perceput de Sibex si Casa Romana de Compensatie la tranzactionarea unui contract CFD. Mărimea acestuia este stabilită de către Bursa si CRC şi este plătit de toti investitorii (mai putin Market Makerii). Comisionul in cazul CFD la Sibex este identic cu cel al contractelor futures.Cashflow-ul Dividend - CFD pe actiuni reproduc dividendele sau rata profitului asigurată de actiunea propriu-zisa. Poziţiile Long pe CFD de Capital încasează cashflow-ul dividend iar poziţiile short sunt cele care îl plătesc. Cashflow dividend se plăteşte şi se încasează în următoarele zile dupa data de inregistrare (ex dividend).

 
Galerie foto (1)
[Image #1]
 
bulbii  |  Acordare credit  |  Bariera fixa  |  Bulbi lalele  |  Bulbi primavara  |  Contracte de baza  |  Contracte inchiriere  |  Contracte schimb  |  Contractelor de tranzactie   |  Dreptul contractelor  |  Fonduri financiare  |  Instrumente financiare derivate  |  Instrumente masura  |  Livrarea produsului   |  Pe timp de iarna  |  Piata de capital  |  Prima casa  |  Prima de asigurare  |  Prima inregistrare  |  Principiul de functionare   |  Situatii financiare  |  Situatiile financiare  |  Titluri stat nepurtatoare dobanda  |  Venitul minim disponibil acordare credit  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.