Producând 12% din totalul cafelei din lume, Columbia este al treilea cel mai mare producator de cafea (dupa Brazilia si Vietnam) . Relieful si climatul columbian fiind foarte divers, Columbia a fost divizata în segmente, pentru a putea diferentia mai usor varietatea de cafea specifica fiecarei regiuni. Asa s-a nascut renumitul triunghi columbian, sau vârful piramidei în ceea ce priveste calitatea si gustul. Huila se afla chiar în inima triunghiului columbian, fiind poate chiar chintesenta acestuia. Huila este o depresiune ocrotita de muntii Anzi si strabatuta de râul Magdalena, a carei flora variata si sol bogat se reflecta în gustul intens si complex al cafelei cultivate aici. Un alt reper important în întelegerea cafelei columbiene, este divizarea acesteia între Supremo si Excelso. E de notat ca aceasta clasificare face referire strict la dimensiunea bobului, si nu la calitate (unde supremo este bobul mare, oval, iar Excelso, cel mic, dens si bombat). Acestea doua categorii sunt cruciale în estimarea gustului si aciditatii bobului (cele mai mari având un profil mai clar, suav, cu o aciditate redusa, în timp ce Excelso este întotdeauna mai intens, profund si cu o aciditate mai ridicata). Noi am ales o împletire a doua varietati de Arabica - Cattura si Castillo -, de tip Excelso. Caturra are un profil dulce si suav, cu note de caramel si ciocolata cu lapte. Castillo, pe de alta parte, este cea care ofera efervescenta preparatului prin aciditatea usor citrica si notele fructate de lime, coacaze si lamâie. În plus, pe plantatie, Castillo a actionat ca un scut pentru Cattura, protejând împotriva daunatorilor naturali. Ne-am dorit sa optam pentru procesarea de tip natural, considerând-o cea mai potrivita pentru un soi cu atât de multa personalitate. Aceasta consta în uscarea fructului întreg, urmând a fi cernut în final de mucilagiu si coaja (care în timpul uscarii si-au impregnat aroma în bob). |