„Adamclisi” este o denumire care se refera la vinuri albe, roze si rosii produse într-o zona viticola foarte veche din regiunea Dobrogei. Datorita caracteristicilor pedologice si climatice, vinurile produse în zona au arome în general fructate si corpolenta medie. Localitatea Adamclisi se afla pe drumul national Constanta-Ostrov, la 65 km de tarmul Marii Negre. Zona Adamclisi face parte din Podisul Dobrogei de Sud, pamânt vechi si complex sub raport geologic. Este o zona colinara, cu o bogata retea de vai ramificate, ce etaleaza ample terase, generos expuse soarelui. Solul este calcaros si acoperit cu depozite de loess. Clima regiunii este calda, arida, dar optim deschisa curentilor atmosferici. Zona Adamclisi a fost delimitata ca areal viticol pentru producerea vinului cu denumire de origine controlata, asa cum este si vinul Patrician. Emblema (DOC) constituie garantia calitatii vinului, a carui producere presupune: - utilizarea soiului atestat;
- respectarea metodelor specifice de cultura a vitei de vie, inclusiv respectarea încarcaturii de rodire si a productiei maxime de struguri la hectar;
- vinificarea, maturarea, conditionarea si îmbutelierea vinului în interiorul arealului de producere delimitata;
- respectarea tehnologiilor specifice de vinificare, maturare, livrare;
- încadrarea în parametrii de compozitie ai tipului de vin atestat.
|