Birou Notarial EXPERT Afisari: 62
Categorie: AFACERI >> Notari publici Vizitatori: 28
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Viitorului, Nr. 110, Et.1, Ap.4, Sector 2,
-------------------------
Phone: Telefon
  0212115294 ; 0722323974
-------------------------
Web: Internet
  email: bnpstate@gmail.com; bnpstate02ro@yahoo.com
  site: www.notar-expert.ro

 
Procura  
Detalii  

Procura sau mandatul este un contract ce poate fi încheiat în formă scrisă, autentică ori sub semnătură privată, sau verbală. Acceptarea mandatului poate rezulta şi din executarea sa de către mandatar (art. 2.013 C. civ).

Mandatul dat pentru încheierea unui act juridic supus, potrivit legii, unei anumite forme trebuie să respecte acea formă, sub sancţiunea aplicabilă actului însuşi. Prevederea nu se aplică atunci când forma este necesară doar pentru opozabilitatea actului faţă de terţi, dacă prin lege nu se prevede altfel.

Dacă părţile nu au prevăzut un termen, contractul de mandat încetează în 3 ani de la încheierea lui (art. 2015 c. civ).

Dacă mandatul este cu titlu oneros, mandatarul este ţinut să execute mandatul cu diligenţa unui bun proprietar. Dacă însă mandatul este cu titlu gratuit, mandatarul este obligat să îl îndeplinească cu diligenţa pe care o manifestă în propriile afaceri. 

Mandatarul este obligat să îl înştiinţeze pe mandant despre împrejurările care au apărut ulterior încheierii mandatului şi care pot determina revocarea sau modificarea acestuia.

În absenţa unei stipulaţii contrare, mandatul conferit mai multor persoane pentru a lucra împreună nu are efect dacă nu a fost acceptat de către toate aceste persoane. 

Când mai multe persoane au acceptat acelaşi mandat, actele lor îl obligă pe mandant chiar dacă au fost încheiate numai de una dintre ele, afară de cazul când s-a stipulat că vor lucra împreună.

În lipsă de stipulaţie contrară, mandatarii răspund solidar faţă de mandant dacă s-au obligat să lucreze împreună (art. 2022 C.civ.)

Mandatarul este ţinut să îndeplinească personal mandatul, cu excepţia cazului în care mandantul l-a autorizat în mod expres să îşi substituie o altă persoană în executarea în tot sau în parte a mandatului. 

Chiar în absenţa unei autorizări exprese, mandatarul îşi poate substitui un terţ dacă:

a) împrejurări neprevăzute îl împiedică să aducă la îndeplinire mandatul;

b) îi este imposibil să îl înştiinţeze în prealabil pe mandant asupra acestor împrejurări;

c) se poate prezuma că mandantul ar fi aprobat substituirea dacă ar fi cunoscut împrejurările ce o justifică.

În aceste cazuri, mandatarul este obligat să îl înştiinţeze de îndată pe mandant cu privire la substituire.

Dacă substituirea nu a fost autorizată de mandant, mandatarul răspunde pentru actele persoanei pe care şi-a substituit-o ca şi cum le-ar fi îndeplinit el însuşi.

Dacă substituirea a fost autorizată, mandatarul nu răspunde decât pentru diligenţa cu care a ales persoana care l-a substituit şi i-a dat instrucţiunile privind executarea mandatului.

În toate cazurile, mandantul are acţiune directă împotriva persoanei pe care mandatarul şi-a substituit-o (art. 2023 C.civ.)

În lipsa unei convenţii contrare, mandantul este obligat să pună la dispoziţia mandatarului mijloacele necesare executării mandatului. 

Mandantul va restitui mandatarului cheltuielile rezonabile avansate de acesta din urmă pentru executarea mandatului, împreună cu dobânzile legale aferente, calculate de la data efectuării cheltuielilor.

Daca mandatul este cu titlu oneros, mandantul este obligat să plătească mandatarului remuneraţia, chiar şi în cazul în care, fără culpa mandatarului, mandatul nu a putut fi executat (2027 C.civ.).

Incetarea mandatului.

Pe lângă cauzele generale de încetare a contractelor, mandatul încetează prin oricare dintre următoarele moduri: 

a) revocarea sa de către mandant;

b) renunţarea mandatarului;

c) moartea, incapacitatea sau falimentul mandantului ori a mandatarului.

Cu toate acestea, atunci când are ca obiect încheierea unor acte succesive în cadrul unei activităţi cu caracter de continuitate, mandatul nu încetează dacă această activitate este în curs de desfăşurare, cu respectarea dreptului de revocare sau renunţare al părţilor ori al moştenitorilor acestora (art. 2.030 C.civ.).

Revocarea mandatului

Mandantul poate oricând revoca mandatul, expres sau tacit, indiferent de forma în care contractul de mandat a fost încheiat şi chiar dacă a fost declarat irevocabil. 

Împuternicirea dată unui nou mandatar pentru aceeaşi afacere revocă mandatul iniţial.

Mandatul dat în condiţiile prevăzute la art. 2.028 nu poate fi revocat decât cu acordul tuturor mandanţilor (art. 2.031 C. civ.).

Principalul efect al revocarii mandatului consta in aceea ca mandantul care revocă mandatul rămâne ţinut să îşi execute obligaţiile faţă de mandatar. El este, de asemenea, obligat să repare prejudiciile suferite de mandatar din cauza revocării nejustificate ori intempestive. 

Atunci când părţile au declarat mandatul irevocabil, revocarea se consideră a fi nejustificată dacă nu este determinată de culpa mandatarului sau de un caz fortuit ori de forţă majoră.

In cazul revocarii mandatului, dacă procura a fost dată în formă autentică notarială, în vederea informării terţilor, notarul public căruia i se solicită să autentifice revocarea unei asemenea procuri este obligat să transmită, de îndată, revocarea către Registrul naţional notarial, ţinut în format electronic, potrivit legii. 

Notarul public care autentifică actul pentru încheierea căruia a fost dată procura are obligaţia să verifice la Registrul naţional notarial dacă acea procură a fost revocată.

Aceste dispoziţii sunt aplicabile şi în cazul autentificărilor realizate de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României (art. 2.033 C. civ.).

Revocarea mandatului nu trebuie, insa, confundata cu renuntarea la mandat.

Potrivit art. 2.034 C. civ., mandatarul poate renunţa oricând la mandat, notificând mandantului renunţarea sa. 

Dacă mandatul este cu titlu oneros, mandatarul poate pretinde remuneraţia pentru actele pe care le-a încheiat pe seama mandantului până la data renunţării.

Mandatarul este obligat să îl despăgubească pe mandant pentru prejudiciile suferite prin efectul renunţării, cu excepţia cazului când continuarea executării mandatului i-ar fi cauzat mandatarului însuşi o pagubă însemnată, care nu putea fi prevăzută la data acceptării mandatului.

În caz de deces, incapacitate sau faliment al uneia dintre părţi, moştenitorii ori reprezentanţii acesteia au obligaţia de a informa de îndată cealaltă parte. 

Mai mult, mandatarul sau moştenitorii ori reprezentanţii săi sunt obligaţi să continue executarea mandatului dacă întârzierea acesteia riscă să pună în pericol interesele mandantului ori ale moştenitorilor săi (art. 2.035 C.civ.).

În lipsa unei convenţii contrare, mandatul dat mai multor mandatari obligaţi să lucreze împreună încetează chiar şi atunci când cauza încetării îl priveşte numai pe unul dintre ei (art. 2.038 C.civ.).

O forma a contractului de mandat este  mandatul fără reprezentare (art. 2.039-2.042 C. civ.)

Mandatul fără reprezentare este contractul în temeiul căruia o parte, numită mandatar, încheie acte juridice în nume propriu, dar pe seama celeilalte părţi, numită mandant, şi îşi asumă faţă de terţi obligaţiile care rezultă din aceste acte, chiar dacă terţii aveau cunoştinţă despre mandat.

Terţii nu au niciun raport juridic cu mandantul.  Cu toate acestea, mandantul, substituindu-se mandatarului, poate exercita drepturile de creanţă născute din executarea mandatului, dacă şi-a executat propriile sale obligaţii faţă de mandatar.

In cazul mandatului fara reprezentare, mandantul poate revendica bunurile mobile dobândite pe seama sa de către mandatarul care a acţionat în nume propriu, cu excepţia bunurilor dobândite de terţi prin efectul posesiei de bună-credinţă. 

Dacă bunurile dobândite de mandatar sunt imobile, acesta este obligat să le transmită mandantului, in caz de refuz, mandantul putand solicita instanţei de judecată să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de act de transmitere a bunurilor dobândite. Prin asemănare aceste reguli se aplica şi bunurilor mobile supuse unor formalităţi de publicitate.

In ceea ce-i priveste pe creditorii mandatarului fara reprezentare, ei nu pot urmări bunurile dobândite de mandatar în nume propriu, dar pe seama mandantului, dacă mandatul fără reprezentare are dată certă iar aceasta este anterioară luării oricărei măsuri asigurătorii sau de executare.

Taxele pentru autentificarea unei procuri sunt:

- onorariul notarului70lei, plus 24% TVA – pentru procurile de instrăinare sau dobândire de bunuri mobile sau imobile; pentru reprezentare la succesiune,│cu sau fără încheierea unui act de partaj succesoral, pentru reprezentare la încheierea unui act de partaj  ( daca notarul este neplatitor  de TVA onorariul este de 70lei)

- taxa de inscriere in registrul special – 20lei

 
Galerie foto (1)
[Image #1]
 
Act juridic  |  Acte deces  |  Acte divort copii minori intelegere  |  Acte necesare intabulare   |  Acte notariale  |  Acte partaj  |  Acte stare civila rudenie  |  Actiuni drept succesoral  |  Atestare acte  |  Autentificare oferta donatie  |  Birouri de carte funciara  |  Bunuri mobile  |  Calitate de mostenitor  |  Caracter juridic  |  Carte funciara  |  Casatorie desfacuta divort  |  Certificare acte identitate mostenitori  |  Certificat calitate  |  Certificat casatorie  |  Certificat de atestare fiscala   |  Certificat de mostenitor  |  Certificat de nastere  |  Certificat deces  |  Certificat rude vocatie succesorala  |  Certificatele de competenta   |  Certificatul casatorie parintilor  |  Certificatul de casatorie   |  Certificatul de casatorie civila  |  Certificatul de deces  |  Certificatul divort  |  Codul procedura civila  |  Concesiune  |  Conform contractului  |  Contract de imprumut  |  Contracte de baza  |  Contracte partaj  |  Contracte renta viagera notar  |  Contractul de mandat  |  Contractul de renta viagera  |  Contractul de vanzare cumparare  |  Copii acte   |  Data deschiderii mostenirii   |  Declaratii renuntare succesiune  |  Documentatie cadastrala  |  Dreptul de ipoteca  |  Dreptul de proprietate  |  Extras de carte funciara   |  Extras de cont  |  Factura fiscala  |  Format electronic   |  Hotarare judecatoreasca  |  Hotararea judecatoreasca  |  Incetarea contractelor in curs  |  Legalizari copii  |  Legalizari notariale  |  Masei succesorale  |  Misiunile diplomatice  |  Momentul deschiderii mostenirii  |  Mostenirea legala   |  Mostenirea testamentara  |  Nastere certificate  |  Notar imobil dobandire mostenire  |  Notari publici  |  Notari publici sector 2  |  Numele sotilor dupa casatorie  |  Oficiile consulare  |  Orice alte bunuri mobile  |  Partaj bunuri imobile  |  Partaj bunuri mobile  |  Partaj succesoral  |  Partajul bunurilor  |  Patrimoniul defunctului   |  Procedura divort acordul sotilor  |  Procedura speciala   |  Procedura stabilire cazuri malpraxis  |  Procedura succesorala  |  Procedura succesorala notariala  |  Procuri generale  |  Registrul national evidenta testamentelor autentice  |  Renta viagera  |  Reprezentare notar public  |  Stabilirea mostenitorilor  |  Taxe si onorarii   |  Titlu de proprietate  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.