CROATIA - AMBASADA REPUBLICII CROATIA IN ROMANIA Afisari: 7388
Categorie: SERVICII PUBLICE >> Ambasade si consulate din Romania Vizitatori: 2678
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Dr. Burghelea, nr. 1, sector 2,
-------------------------
Phone: Telefon
  021.300.36.55; Fax 021.313.03.84
-------------------------
Web: Internet
  email: croemb.bucharest@mvpei.hr
  site: http://ro.mfa.hr

 
Conditii de calatorie  
Detalii  

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare în Croatia, pentru călătorii în scop de turism, vizită, afaceri, activităţi sportive care nu depăşesc 90 de zile.

Cetăţenii români pot intra pe teritoriul Republicii Croaţia cu un paşaport valabil sau cu cartea de identitate, eliberate de autorităţile române competente.

Dreptul de şedere pentru călătoriile fără viză este de 90 de zile într-un interval de 6 luni. În cazul călătoriilor multiple, cele 90 de zile se calculează prin cumularea perioadelor de şedere subsecvente, într-un interval de 6 luni de la data primei intrări. În cazul călătoriilor fără viză nu este permisă desfăşurarea nici unei activităţi lucrative sau educative.

Cetăţenii români care călătoresc în Croaţia pentru a lucra, pentru studii sau pentru alte scopuri decât turism, afaceri, sau activităţi sportive, au obligaţia de a obţine vize de intrare conform scopului călătoriei. Cele mai frecvente situaţii de călătorie pentru care este necesară obţinerea vizelor sunt: muncă pe bază de contract, muncă autonomă, reîntregirea familiei, studii.

Autorităţile croate nu eliberează vize la frontieră. Vizele de intrare se pot obţine numai de la ambasadele sau consulatele Croaţiei din exterior. În România, vizele se pot obţine de la Secţia Consulară a Ambasadei Republicii Croaţia din Bucureşti, E-mail: croemb.bucharest@mvp.hr  

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională croată (în ceea ce priveşte cuantumul minim al sumelor, regimul asigurărilor medicale şi necesitatea obţinerii vizei) recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile croate.

  • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Croaţia (www.mfa.hr )
  • Ambasada Croaţiei la Bucureşti

Cetăţenii români au obligaţia ca, în termen de 48 ore de la data intrării pe teritoriul Croaţiei, să se prezinte la oficiul local al poliţiei pentru a îşi înregistra şederea. Obligaţia se consideră respectată prin înregistrarea la un hotel. Această obligaţie se aplică indiferent de tipul călătoriei (cu sau fără viză).

 

Ameninţări teroriste

Croaţia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

După atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) şi de la Londra (7 iulie 2005), autorităţile tuturor statelor europene, între care şi cele din Croaţia, au instituit o stare de alertă preventivă, menită a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetăţenilor români care călătoresc în Croaţia li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile croate şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

 

Siguranţă şi criminalitate

Exista zone pe teritoriul Croaţiei care nu au fost deminate: Slavonia Orientală (Vukovar, Sijek); Zona frontalieră cu Serbia-Muntenegru (la sud de Dubrovnik, în împrejurimile Konavle); Cadrilaterul Bosanska Dubica, Virovitica, Slatina, Bosanska Gradiska; Cadrilaterul Sinj, Gospic, Zadar, Sibenik; Zonele din jurul axelor Zagreb-Karlovac-Parc, Plitvice-Gracac-Zadar, Gracac-Knin-Split, Karlobag-Sibenik-Ston şi Karlovac-Sisak-Bosanska Gradiska. Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc în aceste zone să urmărească cu mare atenţie şi să respecte cu stricteţe semnele şi indicatoarele terestre, precum şi avertismentele autorităţilor locale.

Croaţia este o ţară cu un nivel de criminalitate redusă. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Este recomandabil ca documentele şi valorile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini. Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei. Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale să fie lăsate la hotel şi să se păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat.

În cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta :

  • poliţia: 92
  • pompierii: 93
  • ambulanţa: 94

Se recomandă, de asemenea, sesizarea ambasadei române, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Sistemul medical

Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Croaţia să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării. În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul croat al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

Condiţii privind traficul auto

Starea generală a drumurilor este bună. Viteza legală maximă este de 50 km/h în localităţi; 80 km/h în afara localităţilor şi 130 km/h pe autostrăzi. Folosirea fazei scurte este obligatorie şi pe timp de zi. Gradul de alcoolemie admis la volan este de 0 g/l. Conducerea sub influenţa alcoolului atrage plata unei amenzi şi retragerea permisului de conducere. Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie.

Pe teritoriul Croaţiei este interzisă utilizarea atât a detectoarelor de radar, cât şi a aparatelor antiradar.

În caz contrar, conducătorul auto este sancţionat cu o amendă în valoare de 2 000 kune (aproximativ 300 euro), iar aparatul antiradar sau detectorul de radar este confiscat.

De asemenea, conducătorul auto este obligat să demonteze aparatul menţionat şi să îl predea autorităţilor croate sau să accepte demontarea acestuia de către organele de poliţie croate, cu suportarea personală a cheltuielilor aferente operaţiunii de demontare.

Permisul de conducere românesc Se recomandă obţinerea unui permis de conducere internaţional.

Informaţii pentru cazurile de accidente În caz de accident de circulaţie, indiferent de gravitatea acestuia, trebuie în mod obligatoriu aşteptată sosirea unui echipaj de poliţie, pentru întocmirea actelor de constatare. Autoturismele trebuie să rămână în poziţia avută după momentul producerii coliziunii, până la sosirea agentului de circulaţie.

Reglementari vamale

Conform Legii vămilor, fiecare călător în vârstă de peste 18 ani are dreptul să introducă în Croaţia mărfuri, fără plata de taxe, după cum urmează: 1 litru băuturi spirtoase cu peste 20% (în volum) alcool sau 2 litri vin spumos; 200 buc. ţigarete sau 100 buc. ţigări mici de foi sau 50 buc. ţigări mari de foi, sau 200 g. tutun pentru pipă; 500 g. cafea sau 200 g extract de cafea (cafea solubilă); medicamente corespunzătoare necesităţilor călătorului.

Călătorii în vârstă de sub 18 ani nu au dreptul la cele de mai sus, cu excepţia medicamentelor.

Călătorii în vârstă de peste 18 ani pot introduce, fără taxe vamale, în Croaţia mărfuri străine, în afara celor menţionate mai sus, în valoare totală de până la 500 euro sau valoarea corespunzătoare într-o altă valută.

Călătorii care trec frontiera de stat în Croaţia au dreptul să introducă sau să scoată, fără plata de taxe, obiecte pentru uz personal, noi sau folosite, de care un călător are nevoie, în mod normal, pe timpul călătoriei. Declararea lor se face de călător la trecerea prin aşa - zisul coridor verde sau prin declaraţie verbală.

În legătură cu introducerea şi scoaterea în/din Croaţia de valută naţională (kuna) şi valută străină, legislaţia croată prevede următoarele: pot fi introduse în Croaţia sume nelimitate în kuna şi valută străină. Dacă suma valutei introduse în Croatia este de până la 5000 Euro sau valoarea corespunzătoare în altă valută străină, nu este nevoie de declararea în scris a acesteia. Dacă suma depăşeşte 5.000 de Euro este necesară completarea unei declaraţii vamale în acest sens.

În cazul în care se depistează mărfuri, valută sau valori în cantităţi mari nedeclarate, odată cu confiscarea lor va fi confiscat în folosul statului şi mijlocul de transport în care acestea sunt găsite.

Sunt interzise la introducerea/scoaterea şi tranzitul prin Croaţia următoarele: substanţe narcotice şi precursori; substanţe explozive, arme de foc şi muniţie; articole (plante, fiinţe vii, obiecte etc.) supuse carantinei, indiferent de stadiul bolii/infestării etc.; substanţe chimice periculoase (produse sau preparate de acest fel); produse alimentare, substanţe chimice şi alte materiale sau obiecte periculoase sau dăunătoare sănătăţii omului; substanţe produse şi alte obiecte care folosesc, conţin sau au fost produse folosindu-se substanţe periculoase pentru stratul de ozon.

Următoarele bunuri/obiecte sunt permise la introducerea/scoaterea/reexportul/tranzitul prin Croaţia numai cu aprobare specială: arme de foc (de vânătoare, sport, cu caracter cultural) şi muniţie pentru ele; material nuclear, substanţe radioactive şi alte surse de radiaţii ionizante; produse medicale care sunt permise a fi folosite în ţară şi nu au termenul de valabilitatea expirat; animale sălbatice de vânat şi material genetic pentru acestea, trofee de vânătoare, coarne de vânat, căzute şi produse de vânat; plante sălbatice protejate, folosite în scop medical, în stare proaspătă sau uscată.

Utilizarea cartilor de credit

Sunt acceptate cărţi de credit de tip Visa, Mastercard sau American Express.

Regimul animalelor de companie

La intrarea pe teritoriul Croaţiei cu animale de companie trebuie prezentat "paşaportul" animalului (document de însoţire) cu remarci privind regimul obligatoriu de vaccinare (efectuarea vaccinului antirabic) şi starea de sănătate a animalului.

 sursa: www.mae.ro

 

 
Galerie foto (1)
[Image #1]
 
polite de asigurare  |  Accidente de circulatie   |  Ambasade si consulate din romania  |  Animale de companie  |  Animale mici companie  |  Aparate antiradar calatorie  |  Arme foc  |  Arme munitie  |  Articole chimice  |  Articole sport  |  Articole sportive  |  Autobuze transport  |  Bunuri materiale  |  Cafea verde  |  Cancelarie sectie consulara  |  Carantina animale companie  |  Carti credit europene  |  Cartile credit american express  |  Cartile credit mastercard  |  Caz accident calatorie  |  Centre medicale  |  Chimice produse  |  Companie animale  |  Conditii intrare regim sedere  |  Consulate  |  Declaratie tip   |  Dreptul afacerilor  |  Dreptul familiei  |  Eliberare vize frontiera  |  Hoteluri din bucuresti  |  Identitate companie  |  Identitate web  |  Informatii vaccinare antirabica  |  Interventii situatii urgenta  |  Masini cafea  |  Masini scris  |  Material special  |  Medicamente frecvente  |  Medicamente plante  |  Ministerului afacerilor externe   |  Obiecte uz personal  |  Obtinerea permisului de sedere  |  Obtinerea vizei intrare frontiera  |  Organele competente  |  Organele de politie  |  Pagina web   |  Pasaport european animale companie  |  Permis international auto  |  Permise sedere  |  Permisul de sedere  |  Plante exterior  |  Polita de asigurare  |  Polite de asigurare  |  Preparate alimentare  |  Radiatii ionizante  |  Reglementari vamale calatorie  |  Reglementari vamale turism  |  Sectia consulara ambasada  |  Sectia consulara ambasada bucuresti  |  Sectie consulara vize afaceri  |  Servicii situatii urgenta   |  Servicii birou  |  Servicii medicale  |  Servicii suplimentare  |  Servicii turism  |  Servicii web  |  Sisteme transport  |  Statii alimentare  |  Substante chimice   |  Surse de alimentare  |  Tip split  |  Tipuri vaccinuri calatorie  |  Transport animale  |  Transport auto international  |  Transport bunuri  |  Transport bunuri personale  |  Transport international bunuri personale  |  Transport masini  |  Transport national  |  Transport regim urgenta  |  Transport valori personale  |  Trofee sportive  |  Turism afaceri  |  Turism articole  |  Turism croatia  |  Turism individual  |  Turism international  |  Viza intrare obligatorie romani  |  Vize reintregirea familiei  |  Vizelor autoritatilor frontiera  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.