CROATIA - AMBASADA REPUBLICII CROATIA IN ROMANIA Afisari: 7351
Categorie: SERVICII PUBLICE >> Ambasade si consulate din Romania Vizitatori: 2658
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Dr. Burghelea, nr. 1, sector 2,
-------------------------
Phone: Telefon
  021.300.36.55; Fax 021.313.03.84
-------------------------
Web: Internet
  email: croemb.bucharest@mvpei.hr
  site: http://ro.mfa.hr

 
Conditii de calatorie  
Detalii  

Condiții de intrare și regim de ședere

Cetățenii români nu au nevoie de viză de intrare în Croatia, pentru călătorii în scop de turism, vizită, afaceri, activități sportive care nu depășesc 90 de zile.

Cetățenii români pot intra pe teritoriul Republicii Croația cu un pașaport valabil sau cu cartea de identitate, eliberate de autoritățile române competente.

Dreptul de ședere pentru călătoriile fără viză este de 90 de zile într-un interval de 6 luni. În cazul călătoriilor multiple, cele 90 de zile se calculează prin cumularea perioadelor de ședere subsecvente, într-un interval de 6 luni de la data primei intrări. În cazul călătoriilor fără viză nu este permisă desfășurarea nici unei activități lucrative sau educative.

Cetățenii români care călătoresc în Croația pentru a lucra, pentru studii sau pentru alte scopuri decât turism, afaceri, sau activități sportive, au obligația de a obține vize de intrare conform scopului călătoriei. Cele mai frecvente situații de călătorie pentru care este necesară obținerea vizelor sunt: muncă pe bază de contract, muncă autonomă, reîntregirea familiei, studii.

Autoritățile croate nu eliberează vize la frontieră. Vizele de intrare se pot obține numai de la ambasadele sau consulatele Croației din exterior. În România, vizele se pot obține de la Secția Consulară a Ambasadei Republicii Croația din București, E-mail: croemb.bucharest@mvp.hr  

Pentru verificarea condițiilor particulare de intrare prevăzute de legislația națională croată (în ceea ce privește cuantumul minim al sumelor, regimul asigurărilor medicale și necesitatea obținerii vizei) recomandăm consultarea informațiilor oficiale furnizate de autoritățile croate.

  • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Croația (www.mfa.hr )
  • Ambasada Croației la București

Cetățenii români au obligația ca, în termen de 48 ore de la data intrării pe teritoriul Croației, să se prezinte la oficiul local al poliției pentru a își înregistra șederea. Obligația se consideră respectată prin înregistrarea la un hotel. Această obligație se aplică indiferent de tipul călătoriei (cu sau fără viză).

 

Amenințări teroriste

Croația nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul național.

După atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) și de la Londra (7 iulie 2005), autoritățile tuturor statelor europene, între care și cele din Croația, au instituit o stare de alertă preventivă, menită a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetățenilor români care călătoresc în Croația li se recomandă să urmărească în permanență anunțurile și recomandările făcute de autoritățile croate și să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

 

Siguranță și criminalitate

Exista zone pe teritoriul Croației care nu au fost deminate: Slavonia Orientală (Vukovar, Sijek); Zona frontalieră cu Serbia-Muntenegru (la sud de Dubrovnik, în împrejurimile Konavle); Cadrilaterul Bosanska Dubica, Virovitica, Slatina, Bosanska Gradiska; Cadrilaterul Sinj, Gospic, Zadar, Sibenik; Zonele din jurul axelor Zagreb-Karlovac-Parc, Plitvice-Gracac-Zadar, Gracac-Knin-Split, Karlobag-Sibenik-Ston și Karlovac-Sisak-Bosanska Gradiska. Recomandăm cetățenilor români care călătoresc în aceste zone să urmărească cu mare atenție și să respecte cu strictețe semnele și indicatoarele terestre, precum și avertismentele autorităților locale.

Croația este o țară cu un nivel de criminalitate redusă. Infracțiuni minore de tipul furtului din buzunare, înșelăciunilor sau furtului din mașini pot apărea în zone aglomerate (gări, stații, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Este recomandabil ca documentele și valorile personale, biletele de călătorie și banii sau cărțile de credit să fie păstrate în locuri sigure și să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în mașini. Mașinile trebuie încuiate și asigurate cu sisteme de alarmă. În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenția asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei. Pentru ieșirile în orașe, în special în zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale să fie lăsate la hotel și să se păstreze numai o copie a actelor de identitate (pașaport, permis de ședere).

În cazul unor incidente care afectează siguranța persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliției. În cazul pierderii pașaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliție, cât și a oficiului consular român cel mai apropiat.

În cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta :

  • poliția: 92
  • pompierii: 93
  • ambulanța: 94

Se recomandă, de asemenea, sesizarea ambasadei române, care poate acorda asistență consulară în condițiile prevăzute de lege.

Sistemul medical

Recomandăm tuturor cetățenilor români care călătoresc în Croația să încheie polițe de asigurare medicală și de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării. În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul croat al societății de asigurări care a încheiat polița. Acesta va indica unitatea sau unitățile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliței de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în polița de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polița de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

Condiții privind traficul auto

Starea generală a drumurilor este bună. Viteza legală maximă este de 50 km/h în localități; 80 km/h în afara localităților și 130 km/h pe autostrăzi. Folosirea fazei scurte este obligatorie și pe timp de zi. Gradul de alcoolemie admis la volan este de 0 g/l. Conducerea sub influența alcoolului atrage plata unei amenzi și retragerea permisului de conducere. Folosirea centurii de siguranță este obligatorie.

Pe teritoriul Croației este interzisă utilizarea atât a detectoarelor de radar, cât și a aparatelor antiradar.

În caz contrar, conducătorul auto este sancționat cu o amendă în valoare de 2 000 kune (aproximativ 300 euro), iar aparatul antiradar sau detectorul de radar este confiscat.

De asemenea, conducătorul auto este obligat să demonteze aparatul menționat și să îl predea autorităților croate sau să accepte demontarea acestuia de către organele de poliție croate, cu suportarea personală a cheltuielilor aferente operațiunii de demontare.

Permisul de conducere românesc Se recomandă obținerea unui permis de conducere internațional.

Informații pentru cazurile de accidente În caz de accident de circulație, indiferent de gravitatea acestuia, trebuie în mod obligatoriu așteptată sosirea unui echipaj de poliție, pentru întocmirea actelor de constatare. Autoturismele trebuie să rămână în poziția avută după momentul producerii coliziunii, până la sosirea agentului de circulație.

Reglementari vamale

Conform Legii vămilor, fiecare călător în vârstă de peste 18 ani are dreptul să introducă în Croația mărfuri, fără plata de taxe, după cum urmează: 1 litru băuturi spirtoase cu peste 20% (în volum) alcool sau 2 litri vin spumos; 200 buc. țigarete sau 100 buc. țigări mici de foi sau 50 buc. țigări mari de foi, sau 200 g. tutun pentru pipă; 500 g. cafea sau 200 g extract de cafea (cafea solubilă); medicamente corespunzătoare necesităților călătorului.

Călătorii în vârstă de sub 18 ani nu au dreptul la cele de mai sus, cu excepția medicamentelor.

Călătorii în vârstă de peste 18 ani pot introduce, fără taxe vamale, în Croația mărfuri străine, în afara celor menționate mai sus, în valoare totală de până la 500 euro sau valoarea corespunzătoare într-o altă valută.

Călătorii care trec frontiera de stat în Croația au dreptul să introducă sau să scoată, fără plata de taxe, obiecte pentru uz personal, noi sau folosite, de care un călător are nevoie, în mod normal, pe timpul călătoriei. Declararea lor se face de călător la trecerea prin așa - zisul coridor verde sau prin declarație verbală.

În legătură cu introducerea și scoaterea în/din Croația de valută națională (kuna) și valută străină, legislația croată prevede următoarele: pot fi introduse în Croația sume nelimitate în kuna și valută străină. Dacă suma valutei introduse în Croatia este de până la 5000 Euro sau valoarea corespunzătoare în altă valută străină, nu este nevoie de declararea în scris a acesteia. Dacă suma depășește 5.000 de Euro este necesară completarea unei declarații vamale în acest sens.

În cazul în care se depistează mărfuri, valută sau valori în cantități mari nedeclarate, odată cu confiscarea lor va fi confiscat în folosul statului și mijlocul de transport în care acestea sunt găsite.

Sunt interzise la introducerea/scoaterea și tranzitul prin Croația următoarele: substanțe narcotice și precursori; substanțe explozive, arme de foc și muniție; articole (plante, ființe vii, obiecte etc.) supuse carantinei, indiferent de stadiul bolii/infestării etc.; substanțe chimice periculoase (produse sau preparate de acest fel); produse alimentare, substanțe chimice și alte materiale sau obiecte periculoase sau dăunătoare sănătății omului; substanțe produse și alte obiecte care folosesc, conțin sau au fost produse folosindu-se substanțe periculoase pentru stratul de ozon.

Următoarele bunuri/obiecte sunt permise la introducerea/scoaterea/reexportul/tranzitul prin Croația numai cu aprobare specială: arme de foc (de vânătoare, sport, cu caracter cultural) și muniție pentru ele; material nuclear, substanțe radioactive și alte surse de radiații ionizante; produse medicale care sunt permise a fi folosite în țară și nu au termenul de valabilitatea expirat; animale sălbatice de vânat și material genetic pentru acestea, trofee de vânătoare, coarne de vânat, căzute și produse de vânat; plante sălbatice protejate, folosite în scop medical, în stare proaspătă sau uscată.

Utilizarea cartilor de credit

Sunt acceptate cărți de credit de tip Visa, Mastercard sau American Express.

Regimul animalelor de companie

La intrarea pe teritoriul Croației cu animale de companie trebuie prezentat "pașaportul" animalului (document de însoțire) cu remarci privind regimul obligatoriu de vaccinare (efectuarea vaccinului antirabic) și starea de sănătate a animalului.

 sursa: www.mae.ro

 

 
Galerie foto (1)
[Image #1]
 
polite de asigurare  |  Accidente de circulatie   |  Ambasade si consulate din romania  |  Animale de companie  |  Animale mici companie  |  Aparate antiradar calatorie  |  Arme foc  |  Arme munitie  |  Articole chimice  |  Articole sport  |  Articole sportive  |  Autobuze transport  |  Bunuri materiale  |  Cafea verde  |  Cancelarie sectie consulara  |  Carantina animale companie  |  Carti credit europene  |  Cartile credit american express  |  Cartile credit mastercard  |  Caz accident calatorie  |  Centre medicale  |  Chimice produse  |  Companie animale  |  Conditii intrare regim sedere  |  Consulate  |  Declaratie tip   |  Dreptul afacerilor  |  Dreptul familiei  |  Eliberare vize frontiera  |  Hoteluri din bucuresti  |  Identitate companie  |  Identitate web  |  Informatii vaccinare antirabica  |  Interventii situatii urgenta  |  Masini cafea  |  Masini scris  |  Material special  |  Medicamente frecvente  |  Medicamente plante  |  Ministerului afacerilor externe   |  Obiecte uz personal  |  Obtinerea permisului de sedere  |  Obtinerea vizei intrare frontiera  |  Organele competente  |  Organele de politie  |  Pagina web   |  Pasaport european animale companie  |  Permis international auto  |  Permise sedere  |  Permisul de sedere  |  Plante exterior  |  Polita de asigurare  |  Polite de asigurare  |  Preparate alimentare  |  Radiatii ionizante  |  Reglementari vamale calatorie  |  Reglementari vamale turism  |  Sectia consulara ambasada  |  Sectia consulara ambasada bucuresti  |  Sectie consulara vize afaceri  |  Servicii situatii urgenta   |  Servicii birou  |  Servicii medicale  |  Servicii suplimentare  |  Servicii turism  |  Servicii web  |  Sisteme transport  |  Statii alimentare  |  Substante chimice   |  Surse de alimentare  |  Tip split  |  Tipuri vaccinuri calatorie  |  Transport animale  |  Transport auto international  |  Transport bunuri  |  Transport bunuri personale  |  Transport international bunuri personale  |  Transport masini  |  Transport national  |  Transport regim urgenta  |  Transport valori personale  |  Trofee sportive  |  Turism afaceri  |  Turism articole  |  Turism croatia  |  Turism individual  |  Turism international  |  Viza intrare obligatorie romani  |  Vize reintregirea familiei  |  Vizelor autoritatilor frontiera  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.