Australia - Ambasada Afisari: 16466
Categorie: SERVICII PUBLICE >> Ambasade si consulate din Romania Vizitatori: 6077
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
11523 Atena, Thon Building, Level 6, Cnr Kifisias & Alexandras Ave., Ambelokipi, ,
-------------------------
Phone: Telefon
  0030210 870 40 00; 0030210 870 41 11
-------------------------
Web: Internet
  email: ae.athens@dfat.gov.au
  site: www.greece.dfat.gov.au

 
Conditii de intrare si regim de sedere  
Detalii  video  

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a putea călători în Australia.

Scopurile cele mai frecvente pentru care se acordă vizele sunt: afaceri, angajare în muncă pentru perioade limitate (maxim 4 ani), participare la evenimente, vizită la familie, tratament medical, tranzit, cursuri de pregătire profesională, studii.

Atenţie! Nu există posibilitatea obţinerii vizei la frontieră.

Atenţie! Tipurile de viză aplicabile sau recomandate fiecărui caz în parte, precum şi paşii necesari pentru obţinerea lor se pot afla în urma completării unui chestionar special, la adresa http://www.immi.gov.au/visawizard/#vw=%23a_intro.

Vize de tranzit

Cetăţenii români care tranzitează Australia au nevoie de vize de tranzit chiar şi în situaţiile în care durata tranzitului nu depăşeşte opt ore şi nu presupune ieşirea din zona de securitate a aeroportului.

Vizele de tranzit se obţin prin intermediul unei misiuni diplomatice australiene.

Vize turistice şi de afaceri  

Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic şi de afaceri în Australia puteţi obţine viză de intrare fie direct, prezentându-vă la sediul unei misiuni diplomatice australiene, fie online, prin intermediul sistemului eVisitor.

Dacă depuneţi cererile de vize direct la Ambasadele sau Consulatele Generale ale Australiei din străinătate, trebuie să achitaţi o taxă consulară. Dacă solicitaţi vize prin sistemul eVisitor sunteţi scutit de plata taxelor consulare.

În cazul unor deplasări cu durată de până la trei luni, sistemul eVisitor permite solicitarea şi obţinerea vizei pe internet, fără ca persoana respectivă să se deplaseze la sediul unui oficiu consular australian.

 Pentru aceasta, solicitanţii vor accesa link-ul http://www.immi.gov.au/e_visa/visitors.htm.

Vizele turistice şi de afaceri obţinute astfel, oferă posibilitatea unor călătorii cu multiple intrări în Australia într-o perioadă de 12 luni (titularii pot efectua mai multe călătorii pe perioada valabilităţii vizei), cu drept de şedere de până la 3 luni pentru fiecare intrare.

Persoanele care pot solicita viză prin sistemul eVisitor trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

  • intenţionează să se deplaseze în Australia în scop turistic sau de afaceri
  • deţin un paşaport românesc valabil.
  • la momentul solicitării se află în afara Australiei.

Pentru obţinerea vizei, solicitanţii trebuie să aibă o stare bună de sănătate (în special să nu fie bolnavi de tuberculoză) şi să nu aibă înscrise în cazierul judiciar condamnări mai mari de 12 luni.

Atenţie! Aplicaţia de viză trebuie să fie transmisă cu cel puţin două săptămâni înainte de data plecării.

Fiecare solicitant prin sistemul eVisitor poate verifica stadiul procesării cererii sale. Pentru aceasta, trebuie să reţină numărul primit la momentul transmiterii aplicaţiei sale de viză (TRN - Transaction Reference Number), pe care sa îl completeze în tabelul postat la adresa https://www.ecom.immi.gov.au/inquiry/query/query.do?action=eVisa.

Atenţie! Departamentul australian al Imigraţiei şi Cetăţeniei transmite aprobarea de viză solicitantului prin email (nu va fi aplicată pe paşaport).

Atenţie! Recomandăm cetăţenilor români să aibă asupra lor o copie a acestei aprobări de viză, de care vor avea nevoie la îmbarcarea în avion sau la tranzitul pe teritoriul altor state.

La intrarea pe teritoriul australian, persoanele care au obţinut viza vor prezenta paşaportul valabil menţionat în cererea de viză. În cazul obţinerii unui alt paşaport, acest lucru va trebui notificat Departamentului australian al Imigraţiei şi Cetăţeniei (la adresa de email eVisitor.Helpdesk@immi.gov.au).

Solicitanţii de vize turistice şi de afaceri care aleg sistemul eVisitor trebuie să completeze aplicaţia direct, fără intermediari, şi să furnizeze informaţii complete şi corecte, conform formularului de aplicare.

 În cazul în care autorităţile australiene sesizează neconcordanţe între formular şi declaraţiile sau documentaţia prezentate la frontieră, există riscul să anuleze viza şi să dispună returnarea imediată în România.  

Agenţiile de turism pot folosi aceeaşi aplicaţie pentru a obţine viza pentru clienţii lor cetăţeni români.

Vize pentru studenţi 

Studenţii români care doresc să urmeze cursurile uneia dintre universităţile de pe teritoriul Australiei, trebuie să aplice în prealabil pentru obţinerea unei vize de student. Condiţiile şi documentele necesare în acest sens pot fi regăsite la adresa http://www.immi.gov.au/students/index.htm.

Începând cu data de 1 Septembrie 2008, studenţii români care doresc să urmeze cursuri la nivel universitar de Limba Engleză (sectorul ELICOS) sau care ţin de Educaţia Vocaţională şi de Training (sectorul VET – teatru, muzică, dans etc), trebuie să îndeplinească anumite condiţii specifice .

Studenţii români care doresc să realizeze o cercetare postuniversitară în Australia pot aplica on-line pentru obţinerea unei vize, prin intermediul serviciului student eVisa. Aceştia pot verifica în orice moment care este stadiul aplicaţiei lor pentru acest tip de viză. De asemenea, ei vor fi contactaţi prin e-mail în momentul în care se va lua o decizie cu privire la acordarea vizei.

Informaţii suplimentare despre serviciul student eVisa sunt disponibile pe pagina de internet a Departamentul australian al Imigrării şi Cetăţeniei, la adresa: http://www.immi.gov.au/e_visa/students.htm .

Permise de şedere 

Permisele de şedere pot fi temporare (cu valabilitate de maxim 4 ani) sau cu drept de şedere nelimitat. Acestea se pot acorda pentru: afaceri, angajare în muncă, reîntregirea familiei sau studii.

Există două programe guvernamentale create pentru asistenţa persoanelor care doresc să se stabilească în Australia:

  • programul de migraţii (destinat migraţiei membrilor de familie ai cetăţenilor australieni, foştilor cetăţeni australieni sau rezidenţi permanenţi în Australia, precum şi specialiştilor în anumite domenii de interes)
  • programul umanitar (destinat refugiaţilor).

Vize pentru membrii echipajelor maritime

Începând cu data de 1 iulie 2007, membrii echipajelor de ambarcaţiuni nemilitare, inclusiv cele cu statut de vase publice, vor solicita viza pentru membrii echipajelor maritime (MCV).

Membrii echipajelor vaselor nemilitare vor trebui să solicite MCV înainte de a ajunge în Australia. Aceştia vor trebui să deţină un paşaport valabil şi să facă dovada contractelor de muncă de la bord.

Cererile pentru tipul de viză MCV pot fi descărcate de pe site-ul Departamentului pentru imigrare şi cetăţenie: www.immi.gov.au

MCV nu este valabilă în cazul călătoriilor pe calea aerului. Membrii echipajelor care doresc să călătorească cu avionul spre Australia pentru a se alătura navelor lor trebuie să obţină o viză de tranzit sau o autorizare, înainte de a începe călătoria.

Ghidul cu privire la noua viză pentru membrii echipajelor maritime este inclus în textul „Statutul vaselor publice”, secţiunile 3 şi 4.

Mai multe informaţii cu privire la noile tipuri de viză sunt disponibile pe site-ul Departamentului Integrării şi Cetăţeniei: www.immi.gov.au/sea sau pe e-mail: seaports@immi.gov.au.

Atenţie! Pentru verificarea condiţiilor particulare de obţinere a vizelor de intrare prevăzute de legislaţia naţională australiană, se recomandă consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile australiene:

  • Departamentul australian al Imigraţiei şi Cetăţeniei ( www.immi.gov.au )
  • Consulatul Onorific al Australiei la Bucureşti
  • Cancelaria: 011014, Str. Buzeşti 14-18, etaj 5, Sector 1
  • Telefon: + 4021 316 75 58
  • Fax: + 4021 316 75 62
  • Ambasada Australiei la Belgrad (Cika Ljubina 13, 11000 Belgrad, Serbia şi Muntenegru
  • Telefon: (+381) 11 330 3400 Fax: (+381) 11 330 3441 E-mail: dima-belgrade@dfat.gov.au;
  • Web site: http://www.serbiaandmontenegro.embassy.gov.au/)   

Ameninţări teroriste 

Riscul ameninţărilor teroriste în Australia este scăzut.

Autorităţile australiene menţin un sistem de alertă asupra posibilelor atacuri teroriste, care poate fi consulat la adresa internet www.nationalsecurity.gov.au.

Vă sfătuim să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile australiene şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate  

Australia este o ţară relativ sigură din punctul de vedere al siguranţei turiştilor străini, însă este necesară luarea unor măsuri de protecţie personală.

Recomandări:

  • Păstraţi documentele, valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit în locuri sigure şi nu le expuneţi în mod vizibil.
  • La aeroport, solicitaţi sigilarea bagajelor lor în folie de plastic.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, contactaţi cel mai apropiat birou al poliţiei locale.

În cazul pierderii paşaportului românesc, sesizaţi atât biroul local de poliţie, cât şi Ambasada României la Canberra.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor australiene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

  • 000 - urgente medicale, accidente grave, incendii (Acest număr este gratuit şi este valabil pentru tot teritoriul Australiei. În caz de nevoie, cetăţenii români au posibilitatea de a solicita interpret (număr de telefon în Australia: 131450).
  • 131444 - politia

Vă recomandăm, de asemenea, să sesizaţi Ambasada României la Canberra, care vă poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Sistemul medical 

Cetăţenii români nu beneficiază de asistenţă medicală gratuită în Australia.

Costurile pentru asistenţa medicală sunt foarte mari, motiv pentru care recomandăm cetăţenilor romani să încheie asigurări medicale de călătorie la plecarea din România.

Recomandăm cetăţenilor români să solicite coordonatele unităţilor medicale (publice sau private) din Australia care le vor accepta asigurarea la agenţia cu care au încheiat contractul de asigurare în România.

Cetăţenii români pot încheia asigurări medicale pe durata şederii în Australia.

Nu există reglementări speciale legate de efectuarea unor vaccinuri înainte de intrarea pe teritoriul acestui stat.

Condiţii privind traficul auto 

Circulaţia auto se desfăşoară pe partea stângă a drumului.

În intersecţiile cu sens giratoriu, prioritate are automobilul aflat deja în intersecţie.

Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie, inclusiv pentru pasagerii de pe locurile din spate ale maşinii.

În cazul în care călătoriţi cu copii de vârste mici, este obligatorie dotarea autoturismelor cu sisteme speciale de centuri de siguranţă.

Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor este în general foarte bună.

Există însă, în special în zonele izolate din interiorul continentului drumuri neamenajate, motiv pentru care se recomandă accesul numai cu autovehicule de teren.

Permisul de conducere 

Cetăţenii români aflaţi temporar în Australia pot circula cu permisul de conducere românesc pentru o perioada de 3 luni. Persoanele care doresc sa conducă şi după trecerea acestui interval de timp vor trebui să obţină permisul australian de conducere. Pentru aceasta vor susţine examen teoretic şi probă practică. Valabilitatea permisului australian este de 5 ani.

Atenţie! Constituie infracţiuni:

  • Conducerea sub influenta băuturilor alcoolice sau a drogurilor
  • Refuzul de a se supune controlului privind alcoolemia
  • Părăsirea locului accidentului soldat cu rănirea unei persoane
  • Depăşirea vitezei legale 
  • Conducerea fără permis, etc.

Utilizarea cărţilor de credit 

Sistemul de plată prin cărţi de credit (Visa, Mastercard, American Expres) este larg utilizat în Australia.

Alte sisteme de plată utilizate: transferul bancar, plata prin cec sau ordin de plata.

Reglementări vamale 

Australia aplică unele dintre cele mai stricte reglementări vamale.

Din necesitatea de a proteja un ecosistem fragil, autorităţile interzic ferm, prin politica de carantină, introducerea în Australia a produselor animale şi vegetale.

Este strict interzisă introducerea în Australia a armelor de către persoane care nu deţin permis în acest sens.

Atenţie! În situaţia în care există dubii cu privire la posibilitatea introducerii unui produs în Australia, acesta va trebui declarat la vamă.

Atenţie! Încercarea de a introduce în Australia produse din categoriile de mai sus, fără să fie declarate la vamă, poate avea drept consecinţă plata unor amenzi substanţiale (de ordinul sutelor sau miilor de dolari) şi chiar detenţie.

Sumele mai mari de 10.000 de dolari australieni sau echivalentul lor în valută convertibilă vor trebui declarate la sosirea sau plecarea din Australia.

Pasagerii aeronavelor care călătoresc în Australia pot transporta la bagajul de mână substanţe lichide, aerosoli sau geluri, a căror cantitate maximă să nu depăşească 100 ml/persoană. Recipientele ce conţin astfel de substanţe vor trebui sigilate în pungi transparente de plastic cu capacitate de 1 litru.

Regimul medicamentelor

Medicamentele sau alte produse farmaceutice trebuie declarate la intrarea în Australia.

Se recomandă ca medicamentele să fie ambalate corespunzător şi să fie însoţite de prescripţie medicală în care să se specifice starea medicală a persoanei şi medicaţia recomandată.

Atenţie! Cantitatea maximă de medicamente nu poate depăşi nevoile persoanei respective pentru o perioadă de 3 luni. 

Pentru anumite produse medicinale poate fi necesară aprobarea de import sau acordul serviciului australian de carantină.

Introducerea medicamentelor care produc creşterea performanţelor sportive este interzisă.

Sunt interzise medicamente care conţin narcotice, amfetamină, halucinogene, barbiturice. De asemenea, este interzisă introducerea vaccinurilor, a substanţelor anabolice sau androgine, steroizi, hormoni de creştere, eritropoietine (EPO).

Atenţie! Produsele de medicină tradiţională pot conţine părţi vegetale sau ale unor specii pe cale de dispariţie (preparate din aloe, ginseng, corn de rinocer, venin, etc). Introducerea acestora în Australia este restricţionată sau interzisă. Pentru informaţii suplimentare, va recomandăm sa contactaţi:

  • Department of Health and Age Care, Therapeutic Goods (www.health.gov.au/tga)

Regimul animalelor de companie  

Atenţie! Animalele de companie nu pot fi aduse în Australia direct din România. Există posibilitatea importului indirect în acest caz, animalul respectiv trebuind să stea pe teritoriul unui stat terţ pentru o perioadă de cel puţin 6 luni.

Recomandăm persoanelor interesate să contacteze direct serviciul de carantină al unuia dintre statele terţe agreate de autorităţile australiene.

O listă a acestor state se poate găsi la adresa: www.affa.gov.au  (Department of Agriculture, Fisheries and Forestry).

 
Galerie foto (1)
[Image #1]
Prezentare video